Ar verta nuomotis automobilį? 1 – dalis

Kas vyksta į užsienį, žino, jog ten savo patogumui teks nuomotis automobilį. Ši paslauga teikiama ir Lietuvoje. Yra ilgalaikė ir trumpalaikė automobilio nuoma. Ilgesniam laikui (nuo 1 iki 11 mėnesių) išsinuomavę transporto priemonę, sutaupome nemažai laiko. Nereikia rūpintis privalomojo automobilio draudimo sutarčių sudarymu, o atsitikus eismo įvykiui, nereikės sukti galvos dėl draudiminio įvykio administravimo dokumentų. Jei automobilis suges kelyje, bet kada bus suteikta techninė pagalba. Jei remonto darbai užsitęs, bus suteiktas kitas automobilis.

Krizės metu ilgalaikė automobilio nuoma apsaugo nuo kredito ėmimo, perkant naują transporto priemonę.

Daugelis nuomos įmonių siūlo pasinaudoti šia paslauga. „Pabaltijo automobilių prekyba“ ir kitos įmonės į ilgalaikę nuomos sutartį įskaičiuoja „Kasko“ draudimą, privalomąjį draudimą ir techninę pagalbą bet kuriame Europos kelyje visą parą, visą techninę automobilio priežiūrą bet kuriuo metų sezonu – ar tai būtų žiema ar vasara.

Kiekviena įmonė siūlo patrauklias nuomos kainas ir apsaugą nuo rūpesčių kelyje, tačiau yra dalykų, į  kuriuos, nuomodamiesi automobilį ilgesniam ar trumpesniam laikui turėtume atkreipti ypatingą dėmesį. Reikia atidžiai perskaityti nuomos sutartį ir pasitikrinti, kokie punktai į nuomos mokestį įtraukti, o kokie – ne. Be abejo, labai svarbu kilometražas – ar jis ribotas, ar neribotas?  Kokia didžiausia suma už padarytą automobiliui žalą? Ar įskaičiuotas pridėtinės vertės mokestis? Ar papildomai imama rinkliava už vietą, ką dažniausiai daro oro uostai? Ar yra nustatyti apribojimai, pvz. grąžinti savaitgaliui išsinuomotą automobilį iki pirmadienio ryto? Ar reikės papildomai mokėti, jei automobilį paimsite ar paliksite kitoje vietoje? Ar reikės papildomo mokesčio, jei išvyksite į užsienį? Taip pat reikia išsiaiškinti, ar bus imamas papildomas mokestis už daiktus, kuriuos vežatės (pvz. navigacinę įrangą)?

Nuomojantis automobilį bendrovės reikalauja įvairių dokumentų, todėl būtina išsiaiškinti, kokių, kad juos turėtumėte. Reikalaujama vairuotojo pažymėjimo tam automobiliui, kurį renkatės, Europos asmens tapatybės kortelės arba paso. Ne paslaptis, jog yra bendrovių, kurios reikalauja parodyti sąskaitas už apmokėtas komunalines paslaugas, nes nori būti įsitikinusios jūsų mokumu. Kai kurie nuomotojai reikalauja parodyti galiojančią kreditinę kortelę (jei automobilis prabangus – net kelias). Reikia turėti ir „nuotraukos“ tipo vairuotojo pažymėjimą ir popierinį tokio pažymėjimo variantą.

Kaip pasirašoma nuomos sutartis? Tai oficialus dokumentas tarp kliento ir nuomos bendrovės, todėl svarbu automobilio naudojimui taikomos sąlygos. Turi būti informacija apie automobilį, suma, kurią sutinkate mokėti už nuomą ir papildomus daiktus. Įsitikinkite, ar sutartyje teisingai nurodytas automobilio kilometražas, koks bus mokestis už perviršijimą. Svarbu, kad būtų nurodyta nuomos laikotarpio pradžia ir pabaiga.
Šiuo metu, kai kuras yra itin brangus, derėtų tiksliai išsiaiškinti, ką siūlo automobilių nuomotojai. Galima rinktis vieną iš siūlomų variantų – pirkti iš nuomotojų pilną kuro baką ir grąžinti tuščią, išvažiuoti pripildytu baku ir pilną grąžinti arba sumokėti nuomotojams už kurą, kurį ketinate sunaudoti. Svarbu žinoti, kokio kuro reikia išsinuomotam automobiliui ir į dyzelinį variklį nepilti benzino ir atvirkščiai.

Parašykite komentarą